Kas põrandal on linoleum või PVC?

Suheldes büroo-või haldusjuhtidega, tuleb päris tihti välja selgitada, mis tüüpi põrandaga tegemist on. Sellele küsimusele ma tavaliselt kindlat vastust ei saagi, kuna pelgalt värvi järgi, PVC-l ja lineoleumill, vahet ei tee.

Mis on siis PVC ja linoleumi põhilised erinevused?

Toodete erinevus seisneb nende toormaterjalides. PVC on valmistatud plastikust, sisaldades erinevaid keemilisi ühendeid. Seevastu on linoleum toodetud 100 % looduslikust materjalist, täpsemalt siis linaseemneõlist. Linoleumile värvi andmiseks, kasutatakse selleks erinevaid pigmente.

Kuidas neil katetel vahet teha?

  1. Terava silma katse
    Kui põrandakate on veel paigaldamata, on kõige lihtsam vahet teha tagumise külje vaatamisega. PVC on altpoolt sile ja ühtlane, linoleumil on allpool nn. kotiriie. Juhul, kui põrand on juba paigaldatud, tuleb natuke rohkem silma teritada. Vastu valgust vaadates, peegeldub linoleumil häguselt kotiriide muster, PVC on aga ühtlaselt sile.
  2. Kuuma nõela katse
    Katsetest kindlam viis on nn. kuuma nõela katse. Ajage nõel tulemasinaga kuumaks ning suruge nõel põrandakattesse(valige selleks kindlasti mõni varjatud nurgake). Kui tegu on PVC-ga, siis hakkab kate ümber nõela sulama (nii nagu kõik plastikud), linoleomi puhul aga tekib vaid väikene põletusmärk.

Kumba põrandakatet eelistada?

Erineva põrandakatte kasuks räägivad erinevad argumendid. Tooksin siinkohal välja mõned olulisemad punktid:

 

  • PVC põrandakate on tehismaterjal, linoleum on looduslik. Kui looduslähedus on Teile oluline, siis võtke linoleum.
  • Linoleumkatet tuleb vahatada tihedamalt kui PVC-d. Olenevalt kasutustihedusest, tuleb PVC-d vahatada 2 korda aastas, linoleumi vastavalt 4-5 korda aastas.
  • Linoleum on oma hinnaklassilt natukene kallim. PVC tegi oma võidukäiku 60-ndate alguses just odavamale hinnale tuginedes. Nüüd on aga rohelise mõtlemisega inimesed taastamas linoleumi positsiooni.
  • Linoleum võib muuta oma värvitooni, kuna linaseemneõli oksüdeerub päikesevalguse mõjul.

PVC ja linoleumi vahe tegemisel, soovitame lihtsat kuuma nõela katset – väike auk kusagil seinaliistu juures ei häiri kedagi.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /data05/virt15591/domeenid/www.spsgrupp.ee/htdocs/blog/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044